Poliklinika VIVALAB se bavi ispitivanjem uzoraka iz oblasti biohemije, mikrobiologije, hematologije i patohistologije u skladu sa najvišim standardima laboratorijske prakse i zahtevima korisnika.

INTOLERANCIJA NA HRANU

Intolerancija na hranu je vrsta odložene alergijske reakcije na određene komponente namirnica. Za razliku od klasičnih alergija, koje su burne i nastaju u kratkom vremenskom intervalu, intolerancija je maskirana, podmukla i ostaje neprepoznata. Čovek teško može da poveže svoje tegobe sa unošenjem neke namirnice, nastavlja da se hrani na uobičajeni način, sve dok organizam može to da amortizuje. Kada amortizacioni mehanizmi popuste, sistem ulazi u crvenu zonu i javlja se reakcija pobune organizma u vidu različitih simptoma. Tada se javljaju mnogobrojna patološka stanja i hronične bolesti.

Savremena nauka je iscrpno proučila proces patoloških imunoloških reakcija koje se odigravaju u organizmu kada je opterećen unošenjem neodgovarajućih namirnica. Te se reakcije mogu pojaviti u bilo kom organu ili tkivu, izazivajući veoma različite simptome tzv. odloženih alergijskih manifestacija. Do sada je opisano preko 75 simptoma koji mogu biti izazvani toksičnim delovanjem hrane na jedan organizam. Međutim, ono što stvara problem je to što neće svaki organizam reagovati na isti način, pa se kod različitih ljudi mogu javiti različiti simptomi, u različitom broju i raznim kombinacijama.

Problemi koji mogu biti povezani sa intolerancijom na hranu su:

  • Sistem organa za varenje: nadimanje, zatvor, proliv, gorušica, bolovi u stomaku
  • Koža: osip, crvenilo, svrab, ekcemi, psorijaza,
  • Sistem organa za disanje: zapušen nos, pojačana sekrecija, upala sinusa, napadi kijanja i kašlja,
  • Kardiovaskularni sistem: povišeni krvni pritisak, aritmije, cirkulatorne smetnje, glavobolje, migrene,
  • Problemi metabolizma: povećan nivo šećera i masnoća u krvi, gojaznost, celulit,
  • Hormonski poremećaji: klimakterične tegobe, neregularnost menstrualnog ciklusa,
  • Koštano-zglobni sistem:degenerativne i zapaljenske bolesti kičme i zglobova,
  • Nervni sistem: depresivna raspoloženja, anksioznost, hiperaktivni sindrom, poremećaj sna,
  • Sindrom hroničnog umora

U velikom broju slučajeva, testiranja pokazuju intoleranciju na onu vrstu hrane koja se najčešće unosi. Pored toga, ono što je zdrava hrana za jednu osobu, može biti "otrov" za drugu.

Izbacivanje kritičnih namirnica iz ishrane u toku tri meseca dovodi do postepenog nestanka tegoba. Prve promene se uočavaju već posle 10 do 20 dana, osoba se oseća mnogo bolje, ima više energije i mnogo lakše obavlja svakodnevne aktivnosti. Na kraju ovog perioda, u više od dve trećine slučajeva, dolazi do poboljšanja ozbiljnih zdravstvenih tegoba, ili do potpunog nestanka simptoma.