Poliklinika VIVALAB se bavi ispitivanjem uzoraka iz oblasti biohemije, mikrobiologije, hematologije i patohistologije u skladu sa najvišim standardima laboratorijske prakse i zahtevima korisnika.

MIKROBIOLOGIJA

U mikrobiološkoj laboratoriji se, standardnim mikrobiološkim metodama obavljaju analize koje imaju za cilj da se dobiju brzi i pouzdani nalazi uzročnika infekcija uzrokovanih bakterijama, virusima, gljivicama, protozoama i parazitima.

U okviru bakterioloških ispitivanja, iz različitih uzoraka (brisa, urina, stolice, ispljuvka ili sekreta), vrši se izolacija i identifikacija bakterija, kao i ispitivanje osetljivosti na različite antibiotike, kako bi se sprovela odgovarajuća terapija.

Pored toga, u urogenitalnim uzorcima vrši se i ispitivanje i dokazivanje prisustva mikoplazme, ureaplazme i hlamidije, koje su mogući uzrok steriliteta.

U okviru mikoloških analiza, vrši se ispitivanje prisustva gljivica (Candida) u različitim vrstama uzoraka, pri čemu se rezultat izražava u broju kolonija po ml.

Parazitološke analize obuhvataju otkrivanje cisti crevnih protozoa i jaja crevnih parazita u stolici i perianalnom otisku.

Pored ovih analiza u laboratoriji se radi i niz seroloških testova kojima se otkriva prisustvo antitela (specifičnih IgM, IgG, ili IgA) na prisustvo različitih bakterija, virusa i parazita.

Cenovnik mikrobioloških analiza možete pogledati ovde.